Солянка, як приготувати солянку: рецепти покрокові + фото

  1. Солянка-суп і солянка на друге
  2. Як готувати збірну м'ясну солянку
  3. Покрокове приготування м'ясної солянки: відео рецепт
  4. Як готувати солянку з капустою
  5. Солянка з капустою, рисом і сосисками
  6. Як готувати суп солянку з ковбасою
  7. Пісна і дієтична кухня
  8. Солянка з грибами
  9. Солянка з куркою
  10. Відео рецепт солянки з куркою
  11. рибна солянка
  12. Солянка «Морська»
  13. Солянка в мультиварці
  14. Консервована солянка на зиму

Солянка - названа не від слова «сіль» Солянка - названа не від слова «сіль». Хоча вона - так, солона. А ще гостра, кисла і навариста. Спочатку ця густа юшка називалася «селянка» - проста, але ситна сільська їжа. Потім вже, коли селянка з сільських печей перебралася на столи з крохмальними скатертинами, змінилося і назва, та й варіантів її приготування стало набагато більше. Однак призначення цієї страви не змінилося - воно в будь-якому випадку залишається нескладним в приготуванні і ситним. А вже яким смачним, що в велике і чисте кохання до «селянки» визнаються і любителі російської кухні, і численні туристи. Як приготувати солянку, зараз і розберемося.

Солянка-суп і солянка на друге

Справедливості заради скажемо, що в різних варіантах солянка виглядає по-різному: в деяких рецептах це більше схоже на суп, хтось любить погустіше, і тоді це більше друге, ніж перше блюдо. Як би там не було, кращого варіанту на «після свят» годі й шукати. По-перше, тому що вона дійсно чудово відновлює мінерально-сольовий баланс виснаженого «різними надмірностями» організму, по-друге, тому що готувати її можна реально з того, що під рукою: ковбаски, ветчінкі, грудинки, грибочків, сальця-м'ясця і навіть просто з овочів. Цього добра після свят залишається стільки, що на солянку можна запрошувати весь під'їзд.
А відрізняються два види солянки кількістю води для бульйону: зробите більш рідко - буде юшка, а якщо погуще, то закуска.

до змісту ↑

Як готувати збірну м'ясну солянку

Цей дуже брутальний рецепт дістався нам, мабуть, від волохатих пращурів. Тому саме він страшно подобається чоловіками. Повірте, навчившись готувати солянку м'ясну збірну, ви знайдете найкоротшу дорогу до серця чоловіка. Склад страви приблизний, сорти м'яса можна варіювати - чим різноманітніші, тим смачніше.
За основу береться бульйон. 600-700 грам яловичини на кістці заливаємо в великій каструлі водою, доводимо до кипіння, знімаємо пінку шумівкою, зменшуємо вогонь до мінімуму і варимо години півтори. Бульйон потрібно солити дуже обережно! Тому що далі ми будемо додавати м'ясне асорті, яке вже може містити досить солі. Тому досолюємо солянку вже в самому кінці, тоді ж додаємо і спеції. З ними теж не переборщіть. Коли солянка настоїться, все копчені і солоні інгредієнти віддадуть свій аромат, і може вийти занадто! Так що лавровий лист, трохи перчика - і досить.

Так що лавровий лист, трохи перчика - і досить

м'ясний бенкет

Ще один секрет: з невеликою цибулини потрібно зняти верхню шкірку, а решта (разом зі шкіркою) обпекти на відкритому вогні до коричневого засмаги. Цибулину цілком кинути в бульйон разом з м'ясом. Він дасть аромат багаття і золотистий колір.
Накриваємо бульйон кришкою, і поки він нудиться, дві дрібно нарізаних цибулини обсмажуємо на маслі (або шинкувати салі, хто як любить), трохи цукру до цибульки, зарум'яниться - відправляємо до нього потерту моркву. Обсмажити - кидаємо туди ж пару столових ложок пасти, томатного соусу або подрібнений помідор (шкірку зняти!) І тушкуємо під кришкою п'ять хвилин.
З готового бульйону витягуємо кістку, сам бульйон гурмани рекомендують процідити, щоб він виглядав ідеально (обпалену цибулину потрібно виловити).
Варене м'ясо з бульйону, по 100-200 грам шинки, сосисок, копченої або напівкопченої ковбаси нарізаємо соломкою. 4 солоних огірка (якщо дрібні корнішони, то побільше) теж шаткуємо тонкими скибочками.
У проціджений бульйон відправляємо пасеровані овочі зі сковороди, доводимо до кипіння, після - різані огірки, і наше м'ясне асорті. Варимо ще хвилин 10.
Вимикаємо, наполягаємо під кришкою.
Подаємо зі сметаною і зеленню.

до змісту ↑

Покрокове приготування м'ясної солянки: відео рецепт

до змісту ↑

Як готувати солянку з капустою

Є різні рецепти: з капустою свіжої та квашеної, зі свининою, куркою, грибами, просто овочева і з рибою. Одна з популярних - з капустою і свининою.
300-400 грам нежирного м'яса ріжемо брусочками і обсмажуємо в казані або глибокій товстостінній каструлі з усіх боків на сильному вогні, щоб була рум'яна кірочка. Туди ж іде цибулю (одна велика цибулина), після обсмажування кидаємо нашатковану соломкою моркву.
300-400 грам свіжої капусти шаткуємо, перетираємо з сіллю і чорним меленим перцем в глибокій мисці руками до тих пір, поки капуста не дасть сік. Додаємо до м'яса з овочами, відразу ж вливаємо в солянку стакан гарячої води (якщо вода буде холодна, м'ясо стане жорстким), зменшуємо вогонь на мінімум, закриваємо кришкою і Томім півгодини. Один великий томат без шкірки розтираємо виделкою в посудині з чайною ложкою цукру, додаємо в каструлю (підійдуть в якості заміни та дві столові ложки томатної пасти або кетчупу).
Перемішуємо, тушкуємо ще сім хвилин, за бажанням додаємо свіжу або сушену зелень, лавровий лист, насіння кропу. Тримаємо із закритою кришкою пару хвилин, щоб солянка «надихалася».
Можна подавати як окрему страву або разом з вареною картоплею.

Можна подавати як окрему страву або разом з вареною картоплею

Солянка з капустою

до змісту ↑

Солянка з капустою, рисом і сосисками

загрузка ...

Швидкий і економний варіант страви. Цибулину подрібнити, кинути в розпечене масло в глибокий сотейник, туди ж відправити щедру жменю рису, потримати, поки рисинки не стануть прозорими, потім в сотейник відправити заздалегідь пропущену через крупну тертку моркву.
Півкачана капусти дрібно порубати, розім'яти руками з додаванням солі і меленого перцю до виділення соку, відправити до рису і овочів і зменшити вогонь. Якщо капуста не дуже соковита - додати півсклянки води, все перемішати. Томити хвилин 20, потім додати солоні огірки, порізані кругляшками (кількість залежить від вашого смаку) і 300 грам порізаних гуртками сосисок. Замість сосисок можна використовувати шпикачки, сардельки або копчені мисливські ковбаски. В останньому випадку потрібно додавати менше солі і брати менше солоних огірків. За п'ять хвилин до готовності додати три столові ложки томатної пасти і томити під кришкою ще трохи.

Солянка з рисом і сосисками

до змісту ↑

Як готувати суп солянку з ковбасою

Це ще один рецепт з розряду перших страв. Відомо, що діти супи не дуже-то люблять, а ось таку ковбасну солянку їдять із задоволенням.

Для початку 6 картоплин чистимо, ріжемо кубиками і заливаємо холодною водою. Ставимо каструлю на вогонь, додаємо лаврушку і перець горошком (солі зовсім трохи, раптом ковбаса попадеться солона!). Поки закипає картопля, нарізаємо соломкою 300 грам вареної ковбаси, 200 грам копченої і балик (кількість можна варіювати). Обсмажуємо до рум'яної цибулю і м'ясну соломку. В кінці додаємо п'ять-шість довільно нарізаних консервованих огірочків, відправляємо в солянку, трохи пізніше - стакан квашеної капусти і томати (пасту або соус). Закипіло - все, подаємо на стіл з будь-якими соусами, прикрасивши солянку половинками маслин, скибочкою лимона і зеленню.

ковбасний суп

до змісту ↑

Пісна і дієтична кухня

до змісту ↑

Солянка з грибами

Як готувати солянку з грибами, залежить від того, які у вас гриби: свіжі, сушені, заморожені або мариновані. Можна використовувати асорті з різного виду грибів, але потрібно регулювати в цьому випадку кількість солі.
Заморожені гриби потрібно попередньо розморозити, віджати рідину і обсмажити на сковороді. Сушені гриби спочатку замочити у воді до розм'якшення, воду злити, а мариновані промити і відкинути на друшляк. Свіжі почистити, промити і посмажити.
Для приготування солянки кілограм свіжої капусти дрібно порізати, посолити-поперчити за смаком і відправити в глибоку сковороду, попередньо підігрів на ній чотири столові ложки рослинної олії. Якщо соку мало, трохи долити води і тушкувати під кришкою на середньому вогні, періодично помішуючи. Коли капуста стане м'якою, додати лаврушку, пару ложок томатної пасти, трохи яблучного оцту (можна замінити ложкою свіжовичавленого соку лимона).
Окремо обсмажити цибулю, змішати зі смаженими грибами (на цей рецепт потрібно брати півкілограма свіжих грибів) і порізати туди ж пару солоних огірків.
У глибоку форму для запікання шарами викласти тушковану капусту і гриби (шар капусти, шар грибів, і зверху шар капусти), змастити рослинним маслом і запікати при температурі 180 градусів хвилин 20.
При використанні квашеної капусти лимонний сік або оцет не додавати!

При використанні квашеної капусти лимонний сік або оцет не додавати

Солянка з грибами

до змісту ↑

Солянка з куркою

Рецепт з куркою - це дуже смачна і дієтична солянка, особливо якщо використовувати курячу грудку. І в приготуванні це дуже нескладний рецепт. 400 грам м'яса курки без кісток нарізати невеликими шматочками і дуже швидко обсмажити в олії на сильному вогні (сковороду краще брати глибоку). Туди ж відправити цибулину, порізану соломкою великий солодкий болгарський перець, морква, пару роздавлений зубчиків часничку, сіль, 400 грам білокачанної свіжої капусти, спеції на ваш розсуд. Все перемішати і томити під кришкою 40 хвилин. Перед подачею посипати свіжою зеленню.

до змісту ↑

Відео рецепт солянки з куркою

Солянку «по-рибальських» добре готувати з будь-якої «м'ясистої» риби. Чим менше кісток, тим краще, ніж шляхетніше риба - тим крутіше. Зрозуміло, що не в кожного на льоду охолоджена осетрина лежить, але, повірте, навіть з консервів можна приготувати так, що мова проковтнеш.

до змісту ↑

рибна солянка

Рибна збірна хороша тим, що йде будь-яка риба: дрібна, голови, хвости, плавники та інше. Збираємо всю цю братію і відправляємо в уже киплячу підсолену воду з лаврушкой і перцем горошком. Зменшуємо негайно вогонь. Знімаємо піну і варимо до готовності. Поки вариться - чистимо і ріжемо кубиками пару картоплин, морквину. Проціджуємо бульйон і складаємо в нього овочі і один шматок доброго благородної риби (філе лосося, форелі, сьомги або - дай бог кожному! - осетрини). Лучок обсмажуємо кільцями на маслі, туди ж відправляємо кілька ложок томатної пасти і кілька маринованих огірочків, шинкованою соломкою. Все млоїмо на невеликому вогні до готовності, перед подачею прикрашаємо нарізаними кругляшками оливок, часточкою лимона і зеленню.
Якщо варите солянку з рибних консервів, то спочатку готуються овочі, а риба з банки додається вже в самому кінці.

Якщо варите солянку з рибних консервів, то спочатку готуються овочі, а риба з банки додається вже в самому кінці

солянка рибна

до змісту ↑

Солянка «Морська»

Це, звичайно, ноу-хау, предки наші знати не знали про кальмарів, крабів та інших «гадів морських». Але вони і оливки з маслинами в солянку не кидає, а ми - кладемо і радіємо.
У підсолений окріп закладаємо 600 г філе риби, порізаного шматочками розміром з сірникову коробку разом з парою картоплин (різати кубиками). Спеції на розсуд. Смажимо цибулю з морквою в олії, чистимо і ріжемо кальмари скибочками. Знімаємо піну з бульйону, відправляємо туди морквину і цибулю, солоні огірки соломкою і томатну пасту. Коли картопля готова, кладемо 150 грам очищених креветок, а в самому кінці варіння - 250 грам нарізаних кальмарів (переварювати їх не можна, вони дуже ніжні і якщо їх перетримати, вийде гумова підошва!).
При вправності така солянка готується хвилин за 15. Подається з лимончиками, зеленню і оливками. Зверху для прикраси - пара цілих креветок.

Зверху для прикраси - пара цілих креветок

солянка морська

до змісту ↑

Солянка в мультиварці

Найсмачніша солянка виходить, звичайно ж, в чавунці в російській печі. Сучасний гаджет-замінник - мультиварка. Як готувати солянку з капустою в цій диво-машині правильно? Просто накидати все інгредієнти і включити на гасіння - не зовсім вірно. Спробуйте овочевий рецепт солянки. Це швидко, просто і смачно. Кілограм свіжої капусти шаткуємо, перемішуємо з парою натертих морквин, додаємо сіль, перець і злегка мнемо руками. Лук обсмажуємо в маслі, завантажуємо в чашу мультиварки, туди ж відправляємо капусту з морквою, лаврушку і три чверті склянки води з розмішати в ньому томатною пастою (три ложки). Перемішуємо, ставимо на режим «Гасіння» на 40 хвилин - і овочева солянка готова!

Перемішуємо, ставимо на режим «Гасіння» на 40 хвилин - і овочева солянка готова

Солянка в мультиварці

до змісту ↑

Консервована солянка на зиму

Ви не знали, що солянку можна не тільки готувати з різних нагод, але і консервувати про запас? Цей рецепт гарний тим, що завжди можна відкрити баночку солянки і, додавши її до м'яса і бульйону, отримати овочевий суп. А можна просто подавати до столу як холодну овочеву закуску.
З розрахунку на три кіло нашаткованої свіжої капусти беремо 2 кілограми тертої моркви і два кілограми цибулі.
І цибуля, і морква обсмажуємо на хорошому вогні в рослинній олії. Краще смажити порційно, невеликими партіями, щоб лук був золотистим. Складаємо в об'ємну каструлю. Кілограм болгарського перцю без насіння порізати кубиками або соломкою. Три кілограми стиглих помідорів опустити на кілька секунд в киплячу воду, зняти з них шкірку, подрібнити (можна збити в блендері). Для любителів пікантного: за бажанням можна додати в солянку пару стручків гострого перцю. Пам'ятайте: якщо не прибрати насіння, можна отримати досить пекучу суміш.
Все перемішати в каструлі, всипати чотири столові ложки солі, дві склянки цукру, склянка рослинного масла і томити, частіше помішуючи, на невеликому вогні 40 хвилин. Для аромату можна кинути 5 листочків лавра.
Поки солянка гаряча, розкласти овочеву суміш по стерильним банкам, закупорена кришками. Поставити догори дном, загорнути в тепле покривало і залишити, поки не охолоне. Зберігати в погребі чи в прохолодному місці.

Зберігати в погребі чи в прохолодному місці

Солянка про запас

Як бачите, рецептів безліч, і кожна господиня цілком може підкоригувати будь-який рецепт солянки і привнести в нього щось своє, кожен раз дивуючи своїх близьких новими стравами. Та й гості ніколи не скажуть, що пішли від вас піймавши облизня.

Як готувати солянку з капустою в цій диво-машині правильно?

Новости