# Хімія | Цукровий кристал і соляні невидиме чорнило

  1. 1. Жорстка вода
  2. 2. Що відбувається при розчиненні у воді інших речовин?
  3. 3. Невидимі чорнило
  4. 4. Як виростити цукровий кристал?

Ми продовжуємо розгляд з властивостями самого звичайного, але при цьому і одного з найважливіших речовин для життя на Землі. нещодавно ми дізналися про те, що вода містить різні домішки. Більш того, воду можна штучно збагатити тими чи іншими речовинами, розчинивши їх у ній. Як приготувати жорстку воду, виростити кристал і зробити невидиме чорнило?

дізналися

Про все це, і багато іншого, розповіла Мюріель Менделл в своїй дивній книзі «Phucisc Experiments for Children». І надали дорослим чудову можливість знову, хоча б на півгодинки, зануритися в дивовижний світ свого дитинства. Зрозуміло, жоден з нижче перерахованих складів не слід вживати в їжу.

1. Жорстка вода

Зробіть пудру зі шматка крейди. Для цього подрібніть його каменем. Цю крейдяні пудру всипте в наповнену водою банку і ретельно перемішайте крейда. Потім профільтруйте воду через носову хустку. Половину води влийте в іншу банку і додайте туди столову ложку пральної соди. У кожну з банок додайте однакову кількість подрібненого до стану пудри мила. Струсіть кожну банку.

У банку, куди була додана сода, утворюється більше піни.

Пояснення: Додавши крейда (або вапняк), ми зробили так звану жорстку воду. Частина цієї води була потім пом'якшена пральної содою. Жорстка вода погано змішується з милом. Пральна сода, додана в другу банку, пом'якшила воду і, тому вона краще змішується з милом, ніж жорстка вода в першій банку. Багату вапняком воду назвали жорсткою тому, що відварені в ній боби так і не ставали м'якими. Та й білизна в такій воді відпирається гірше. Жорсткої вважається вода з підвищеним вмістом солей.

2. Що відбувається при розчиненні у воді інших речовин?

Наповніть маленький стаканчик водою до країв. З сільнички всипте в воду сіль і акуратно, щоб вода не була пролита, перемішайте сіль зубочисткою. Подивіться, як багато солі ви можете додати до тих пір, поки вода не почне переливатися через край.

Якщо ви будете акуратні при додаванні перемішуванні солі, вода не проллється.

Пояснення: ви робите розчин солі у воді. Сіль розчиняється, тобто її молекули займають простір між молекулами води. Таким чином, додатковий обсяг не створюється.

3. Невидимі чорнило

Розчиніть дві столові ложки солі в двох столових ложках гарячої води. Сіль додавайте поступово. Щоб писати такими «чорнилом» вам буде потрібно пір'яна ручка. Умочіть ручку в розчин і напишіть що-небудь. Спочатку напис буде видно, але приблизно через півгодини вона «зникне» з аркуша паперу. Потім потріть папір в місці напису зворотною стороною м'якого олівця. І напис проявиться.

Пояснення: вода з соляного розчину випаровується, залишаючи на поверхні паперу дрібні частинки солі. Вони роблять поверхню аркуша шорсткою і нерівною. Але частинки занадто малі, щоб бути видимими. Коли ви трете папір олівцем, грифель забарвлює частки солі і вони знову проявляються на папері.

4. Як виростити цукровий кристал?

Розчиніть чверть склянки цукру в чашці гарячої води. Всипати цукру по чуть-чуть і розмішуйте до повного розчинення. Цукор слід всипати до тих пір, поки він не перестане розчинятися. Тобто сироп повинен бути максимально насиченим. Настільки насиченим, що більше не зможе приймати в себе додатковий цукор.

Помістіть в чашку з сиропом мотузку і залиште її в такому положенні на декілька днів або навіть на тиждень. На мотузці сформується кристал.

Пояснення: вода поступово випаровується, а цукор залишається і приймає форму твердого кристала.
Пояснення: вода поступово випаровується, а цукор залишається і приймає форму твердого кристала
Вода циркулює в природі: вона то випаровується під дією сонячної енергії , То проливається на поверхню планети дощем або випадає снігом.

їжа , Яка необхідна людині для підтримки сил, в значній мірі складається саме з води. Це стосується не тільки очевидно соковитих фруктів, наприклад цитрусових, але також яблук і м'яса, які на дотик досить щільні. Картопля складається з води на три чверті. Зелень - приблизно на 95%. Яловичина - це ... вода більш, ніж на 60%.

Що й казати: тіла людей і звірів містять від 60% до 70% води. Дегидрированной, або просто сушена їжа дозволяє істотно скоротити необхідне їй простір. Вона краще зберігається. Сушать і овочі, і зелень, і м'ясо і, тим більше, фрукти.

2. Що відбувається при розчиненні у воді інших речовин?
4. Як виростити цукровий кристал?
Як приготувати жорстку воду, виростити кристал і зробити невидиме чорнило?
2. Що відбувається при розчиненні у воді інших речовин?
4. Як виростити цукровий кристал?

Новости