Заморський фрукт авокадо - давно не дефіцит, його можна знайти в будь-якому великому продуктовому магазині. Багатьом читачам вже знайомий смак цього екзотичного плоду: кому-то він припав до душі, а комусь не дуже ... і тим не менш, плоди Persea americana відноситься до тих продуктів, які має сенс включити в повсякденний раціон кожної людини, який піклується про своє здоров'я. Чим корисний авокадо і як його їдять? По-перше, це джерело легкозасвоюваного рослинного жиру - і як будь-який інший рослинний жир, він багатий вітаміном Е. А олеїнова кислота, що міститься в маслі стиглих плодів, виводить холестерин: можна навіть стверджувати, що авокадо - природний помічник в лікуванні і профілактиці серцево судинних захворювань, і всім нам він допомагає прожити довше.
Калорійність авокадо (1 шт) - 120 кКал. Це дуже енегретічний фрукт, і теж завдяки високому вмісту масла ... але що на перший погляд парадоксально, дієтологи настійно рекомендують вживати його при схильності до повноти. Так, наявність рослинних жирів у раціоні - не перешкода схудненню, швидше вже помічник: вони сприяють прискоренню метаболізму , В той час як жири тваринного походження його уповільнюють. Хочете позбутися від кількох зайвих кіло в області талії? Візьміть авокадо замість свинячого стейка! Тим більше що приготувати з цього фрукта можна безліч смачних страв - але про них трохи пізніше.
Широко відома і науково доведена користь авокадо для жінок в період вагітності: стиглі плоди багаті фолієвою кислотою, яка в обов'язковому порядку повинна надходити в організм майбутньої матері, щоб ембріон формувався без дефектів. Зазвичай її виписують вагітним у вигляді вітамінної добавки - але якщо ви переконаний противник фармакологічних засобів, авокадо може стати їм заміною. Зрозуміло, в цьому випадку фрукти слід їсти постійно, по кілька штук в день, в сирому або запеченому вигляді.
Ще в авокадо містяться вітаміни А, С, К, калій, залізо і мідь, які також йдуть на користь організму. Шкода заморські фрукти можуть принести тільки в разі індивідуальної непереносимості: для алергіків і людей з «примхливим» шлунком варто дати пораду не зловживати ними, а в разі появи шкірних висипань або розлади шлунково-кишкового тракту - відмовитися взагалі. І хоча справжніх медичних протипоказань вживання авокадо не має, але для слов'ян цей продукт незвичний - тому організм цілком може не прийняти його, і навіть не зрозуміти, що це їстівне. Якщо так, рослинної їжі з аналогічними корисними властивостями чимало: оливки, кунжут, насіння льону ... завжди є варіанти заміни.
Як вибрати стиглий авокадо?
Часто у продажу трапляються плоди зеленого кольору, чорні - рідше. Чому так? Авокадо збирають недозрілі: їм належить довгий шлях з південних країн на наш суворий північ, і за час шляху вони не повинні зіпсуватися. Фрукт дозріває прямо в дорозі - стає м'якше, його шкірка темніє. На прилавок магазину він потрапить десь в проміжку між зеленню і чорнотою, і часом навіть встигає повністю встигнути раніше, ніж його куплять.
Знаючі покупці чорні авокадо купують охочіше - вони найсмачніші, тому що повністю достигли. Але якщо в продажу є одна зелень, не турбуйтеся: придбавши заморську дивину, просто принесіть її додому і залиште в холодильнику на кілька днів.
На замітку: існує думка, що поруч з яблуками і бананами зелені авокадо дозрівають швидше.
Як чистити авокадо?
Дуже просто: поділяємо плід надвоє за допомогою ножа, виколупуємо кісточку і пальцями знімаємо шкірку. Якщо авокадо стиглий, очистити його не складе труднощів навіть дитині.
Що можна приготувати з авокадо?
У сирому вигляді його додають у всілякі салати - і овочеві, і фруктові, а також в легені другі страви та десерти. Дивовижно поєднується він з сиром, м'ясом птиці, цитрусовими. У салат авокадо ріжуть кубиками середньої величини або соломкою, а в якості закуски подають скибочками, присмачивши лимонним соком і прикрасивши ягодами. Ще з сирих плодів можна приготувати знаменитий мексиканський «паштет» гуакамоле: подрібнюємо м'якоть блендером, додаємо дрібно нарізану цибулю, солимо і щедро посипаємо червоним перцем.
Печена авокадо - смачна і повністю здорова їжа, на приготування якої йде не більше двадцяти хвилин. Просто помістіть нарізаний часточками фрукт в духовку, попередньо вмочивши його в сире яйце і обваляти в тертому сирі: не пройде і чверть години, як делікатес буде готовий. Ніжна м'якоть в хрусткій скоринці - це сніданок, який навіть саме похмуре ранок може зробити добрим!
Потрібно більше кулінарних ідей? Здорові рецепти тут , На сайті наших партнерів ЕКОЛАЙФ.
Як вибрати стиглий авокадо?
Як чистити авокадо?
Що можна приготувати з авокадо?
Чим корисний авокадо і як його їдять?
Хочете позбутися від кількох зайвих кіло в області талії?
Як вибрати стиглий авокадо?
Чому так?
Як чистити авокадо?
Що можна приготувати з авокадо?
Потрібно більше кулінарних ідей?