- Правда і міфи про користь гречки
- Якого кольору гречка?
- Трохи історії
- Гречка з кефіром від діабету
- Як правильно приготувати гречку
- Страви з коричневої гречки
- висновки
З дитинства ми чуємо: «Їж кашку - будеш здоровим і сильним», а пізніше додається ще й «красивим». Так наскільки корисні, при діабеті 2 типу, каші взагалі і гречана зокрема?
Правда і міфи про користь гречки
Крупи - корисні. З цим ніхто не сперечається. Але кому, коли і в яких кількостях? У всіх крупах міститься велика кількість вітамінів B, мікроелементи: селен, калій, магній, цинк, нікотинова кислота. А гречана крупа, в добавок, багата залізом, фосфором, йодом і, на відміну від інших круп, оптимальним поєднанням потрібних організму амінокислот.
До того ж, всі страви з круп багаті клітковиною, що сприяє очищенню шлунково-кишкового тракту, зв'язування і виведення зайвого холестерину.
Але, на думку більшості дієтологів, гречка, як і інші крупи, містить дуже багато крохмалю до 70%. Ні для кого не секрет, що крохмаль в організмі переходить в сполуки глюкози і, отже, у великих кількостях може спровокувати підвищення цукру в крові.
І хоча каші відносяться до продуктів з, так званими, «повільними вуглеводами», діабетикам із захворюванням 2 типу, все ж слід з обережністю підходити до переходу на будь-які моно-дієти, навіть якщо це суперкорисна зелена гречка.
Незважаючи на сумніви дієтологів, серед хворих на цукровий діабет ходить міф, що гречка мало не панацея. І, як з'ясувалося зовсім недавно, інтуїція їх не підвела. Вчені з Канади в ряді експериментів виділили з гречки речовина зі складною назвою «хиро-інозитол».
Це з'єднання здатне знижувати вміст глюкози в крові тварин, які страждають на діабет (поки досліди проведені тільки на щурах), більш ніж на 20%.
Правда досі невідомо, що це за показник для людини, але без сумніву, гречана каша, як мінімум не шкідлива діабетикам в розумних межах. Дослідження тривають. Можливо вчені найближчим часом зможуть виділити хиро-інозитол, як екстракт, який у відповідних дозах зможуть застосовувати в якості більш ефективних ліків від діабету 2 типу, ніж нині існуючі.
Якого кольору гречка?
Дивне питання. Навіть дитині відомо, що гречка коричнева. А ось і ні! Коричневої гречана крупа стає після складної температурної обробки.
Трохи історії
До часу правління Хрущова Микити Сергійовича, вся гречка на вітринах радянських магазинів була зеленого кольору. Технологію термічної обробки цієї популярної крупи Микита Сергійович запозичив під час свого візиту в Америку. Як видно, він там не тільки черевиком по трибуні стукав.
Справа в тому, що така технологія значно полегшує процес лущення, але одночасно знижує поживні якості продукту. Посудіть самі: спочатку зерна нагрівають до 40оС, потім ще 5 хвилин парять, після отволажівают від 4 до 24 годин і тільки після цього, відправляють на лущення.
Тому коричневу гречку можна не варити, а просто заливати водою або будь-якою іншою рідиною за смаком і через годину, продукт готовий до вживання.
Так чому ж, скажете ви, зелена гречка, яка не вимагає такої складної обробки, дорожче? Напевно це підступи торгашів, що знімають пінки з затребуваного корисного продукту. Ні, працівники торгівлі тут ні при чому, просто зелена гречка теж вимагає лущення, але без відпарювання це зробити набагато складніше і вона об'єктивно стає дорожчою ніж її смаглява «сестра».
Однак, зелена гречка настільки корисна як здоровим, так і хворим, особливо на цукровий діабет 2 типу, що коштує витрачених на неї грошей.
Гречка з кефіром від діабету
Ще один міф. Існує досить жорстка семиденний моно-дієта для радикального зниження ваги і обсягів. Вона заснована на виключенні з раціону все, крім гречаної крупи, води і кефіру.
Дієтичний ефект досягається швидше відсутністю жирів, солі і швидких вуглеводів. Але сарафанне радіо, в довгих чергах біля кабінету лікаря, створило з вищеописаної дієти чудодійний засіб від цукрового діабету.
Не можна сказати, що така дієта зовсім не дає оздоровчого результату. Такі дані є:
- Знижується вміст глюкози в крові, швидше за за рахунок видалення з щоденного харчування здобної випічки, солодощів і білого хліба.
- Знижується тиск, що теж закономірно, при відсутності всього перерахованого вище і солі на додачу.
- Нормалізується стілець, спадає набряклість, йде кілька кілограмів зайвої ваги.
Але, через кілька днів, почнеться «відкат», який виражається в слабкості, апатії, скачках рівнів тиску і цукру і так далі. Навіть здоровій людині нелегко протистояти побічним проявам від тривалої моно-дієти, а на інсулінозалежний діабетикам зі стажем такі навантаження просто протипоказані.
Застосування подібної дієти дозволено хворим на діабет в легкій формі і то не довше 2-4 днів поспіль.
Все вищесказане не означає, що людям, які страждають на діабет 2 типу, слід зовсім відмовитися від таких корисних продуктів, як кефір, гречка і їх можливі поєднання. Треба тільки знати міру. Не більше 6-8 ложок гречаної каші в один прийом і за вечерею краще їсти гречку не з кефіром, а з овочами.
Як правильно приготувати гречку
Як ми вже зрозуміли користь від гречаної крупи може проявитися тільки при помірному вживанні будь-якої страви.
Страви з коричневої гречки
- Дієтичний напій з гречаного борошна з кефіром: з вечора перемішати столову ложку гречаного борошна (якщо такого продукту немає у вашій торговій мережі, можна змолоти самостійно на кавомолці) зі склянкою кефіру, і прибрати до ранку в холодильник. На наступний день випити двома частинами: здоровим людям - вранці і перед вечерею, діабетикам - вранці і перед обідом.
- Розвантажувальний день на гречці і кефірі: з вечора залити стакан гречаної крупи, без додавання солі і цукру, кип'яченою водою і залишити настоятися. Протягом наступного дня харчуватися тільки гречкою, не більше 6-8 ложок за раз, запиваючи кефіром (не більше 1 літра на весь день). Не варто зловживати таким збідненим раціоном. Досить одного дня на тиждень.
- Гречаний відвар: взяти перемелені гречку і воду з розрахунку 1:10, з'єднати і залишити на 2-3 години, потім нагрівати ємність на паровій бані протягом години. Відвар процідити і вживати по 0,5 склянки до їди. Частину, що залишилася гречку використовувати за бажанням.
- Локшина «соба» з гречаного борошна: змішати гречану і пшеничне борошно з розрахунку 2: 1, влити 0,5 склянки гарячої води і вимісити туге тісто. Якщо тісто вийшло недостатньо еластичним можна додавати потроху води поки не вийде необхідна консистенція. Упакувати тісто в плівку і залишити для набухання. Потім нарізати з тонко розкачане сочня локшину, підсушити на сковороді або в духовці і відварити в киплячій воді 5 хвилин. Є поки гаряча.
Зелена гречка на столі
Зелена гречка набагато корисніше своєї коричневої суперниці, але має трохи незвичний смак. Втім, багатьом цей смак подобається більше, ніж звичний «гречаний». Тому таку гречку не бажано піддавати температурній обробці, щоб не позбавити її корисних і «дорогих» якостей.
- Залити гречку водою з розрахунку 1: 2 і залишити набухати не менше години. Готову кашу можна трохи підігріти, якщо немає звички до холодної їжі. Таке блюдо сприяє зниженню цукру в крові при діабеті, працює як профілактичний засіб від захворювань підшлункової залози і досить ефективно очищає від токсинів печінку і кишечник.
- Пророщування: замочити крупу в воді, набряклі, промиті зерна, розрівняти тонким шаром, накрити, повітропроникним матеріалом і поставити в тепло для пророщування. Цю крупу можна додавати в перемеленої вигляді в холодні напої, зелені коктейлі і в якості добавки до будь-якої страви до смаку. 3-5 ложок такої гречки в день додадуть здоров'я і легкості.
Зелена гречка не тільки робить наш раціон більш різноманітним, але і сприяє загальному оздоровленню організму. Особливо це корисно хворим на діабет 2 типу.
Розумна добавка гречки до звичайного столу, знизить надмірний рівень цукру в крові, посилить імунітет і навіть поліпшить роботу ендокринної системи.
висновки
Звичайно, замінити медикаментозне лікування гречка не може. Однак, якщо вживати гречку (краще зелену) в розумних кількостях, вона точно не зашкодить, а поліпшить самопочуття і знизить хворобливу симптоматику у хворих на діабет.
Так наскільки корисні, при діабеті 2 типу, каші взагалі і гречана зокрема?Але кому, коли і в яких кількостях?
Якого кольору гречка?
Так чому ж, скажете ви, зелена гречка, яка не вимагає такої складної обробки, дорожче?