Кармін - червоний барвник з комах

Ч асто буває, що, купуючи звичні нам продукти в магазинах, ми не замислюємося про повну масштабі їх виробництва, що входять в них компонентах і їх походження. Відмова від м'ясних продуктів, як один з кроків в напрямку усвідомлених взаємин з навколишніх світом і своїм тілом, в певний момент підштовхує до питання про те, з чого складаються інші продукти, які ми звикли використовувати і, можливо, вважати придатними до вживання вегетаріанцям, які не підозрюючи, що в їх склад можуть входити компоненти тваринного походження. Такими компонентами є, наприклад, сичуг і пепсин - молокозсідальної ферменти, що видобуваються з шлунків телят або з першого погляду нешкідливий желатин - продукт переробки сполучної тканини тварин. Ще одна добавка, яка зобов'язана своєму існуванню живим істотам - це барвник кармін.

Кармін (харчова добавка Е120) видобувається з тіл самок комах кошенілі (кошенільних тля або щитівка). Самки цих комах, паразитуючих на деяких видах кактусів, в період попередній відкладенню яєць набувають червоний відтінок за рахунок того, що оболонки їхніх тіл наповнюються кармінової кислотою. Кармінова кислота і є той самий пігмент пурпурного кольору, який використовується в косметичній, парфумерної, харчової промисловості, при виготовленні художніх фарб і не тільки.

Кошеніль мешкає на кактуси роду опунція. Самка комахи в молодості присмоктується хоботком до рослини, таким чином харчується і ніколи не рухається з місця: тут же вона запліднюється і зустрічає свій кінець. За допомогою жорсткої щітки або леза комах знімають з рослини і умертвляють в оцтової кислоти, або під впливом температури. Оболонки комах висушують, подрібнюють і обробляють розчином аміаку або карбонату натрію, що залишилися частини фільтруються. Щоб отримати пурпурні відтінки в розчин додають вапно. Для виготовлення одного кілограма карміну потрібна величезна кількість комах та праці людей, задіяних на етапах виробництва барвника.

Близько 85 відсотків карміну в світі виробляють в Перу. У Перуанських Андах за семимісячний період урожай збирають по три рази. Також великі врожаї збирають на Канарських островах, на півдні Іспанії, Алжирі та країнах Центральної і Південної Америки.

Кошеніль, захищаючись від ворогів, виробляє схоже на віск порошкоподібною речовиною, яке, огортаючи комаха, служить їй будинком. На рослині в місцях, уражених кошеніль, утворюються нарости білого кольору - саме так визначає знаходження попелиці при зборі врожаю. На відео наочно показано, як кошеніль знімають з рослини і, розтираючи пальцем комаха, демонструють яскравий червоний відтінок її оболонки:

Ч асто буває, що, купуючи звичні нам продукти в магазинах, ми не замислюємося про повну масштабі їх виробництва, що входять в них компонентах і їх походження

Індіанці Латинської Америки використовували кармін для забарвлення тканин, також відомо, що кармін використовували в якості фарб для пергаментів в Вірменії. Масове ж виробництво карміну як добавка Е120 почалося тільки 90-ті роки XX століття, коли після буму виробництва синтетичних барвників, які викликали б побоювання у споживачів, відбулося повернення до натурального сировини. До синтетичних барвників червоного кольору відносяться добавки:

  • Кармазін Е122 (Кармуазин, Азорубін),
  • Барвник Е121 Цитрусовий червоний *,
  • Барвник Е123 Амарант *,
  • Барвник Е124 Понсо 4R (Яскраво-червоний 4R),
  • Барвник Е125 Понсо SX *,
  • Барвник Е127 Еритрозин,
  • Барвник Е128 Червоний 2G,
  • Харчовий барвник Е129 (Червоний чарівний АС).

Окреслені «*» барвники заборонені на території РФ.

Кожна з цих добавок робить негативний вплив на організм людини. Синтетичні барвники можуть викликати сильні алергічні реакції і висипання, вражати внутрішні органи, приводити до змін в печінці, нирках, впливати на репродуктивні функції організму. Навіть багато хто з дозволених барвників, перелічених вище, відносять до канцерогенних речовин, і тим не менше їх використання часто дозволено з установленою межею допустимої добової норми. З перерахованих добавок найменший ризик для здоров'я несе Е129, проте його не можна вживати в їжу людям, які чутливі до аспірину, а так само він здатний викликати алергічні реакції і підвищену чутливість і активність у дітей.

В результаті багатьох досліджень впливу синтетичних барвників на організм людини і того факту, що синтетичні барвники менш стійкі до впливу навколишнього середовища, ніж барвник, вироблений з кошенілі, кармін стали активно використовувати в нехарчової і харчовій промисловостях. Група продуктів, до складу якої може входити кармін, досить широка: це молочні продукти, морозиво, кондитерські та випечені вироби, глазурі, напої, соки, соуси, кетчупи, косметичні засоби, медичні препарати, зубні пасти; що і говорити, виробництво м'ясних продуктів без карміну не обходиться.

Кармін приято вважати нешкідливою добавкою так як побічних дій при концентраціях, що використовуються в промисловості не виявлено - він дозволений для застосування на території РФ. Проте у невеликого відсотка людей може спостерігатися алергія на барвник Е120 при застосуванні його в їжу і при контакті зі шкірою.

Вивчаючи подібну інформацію, замислюєшся про те, що барвників червоного кольору, продукти містять які можна було б використовувати з легкою совістю або ж без побоювання за своє здоров'я, практично не існує. Цей факт варто враховувати вибираючи, що ми їмо і якими засобами користуємося в побуті. Зміст карміну в продуктах харчування та інші товари завжди зазначено в складі на упаковці. Він може бути позначений як «кармінова кислота», «кармін,« кошеніль »,« екстракт кошенілі »або« добавка Е120 ». Типові «красноокрашенние» смаки продуктів харчування, на які рідко падає підозра про їх складі, це: полуничний, малиновий, вишневий, ягідний.

В цілому кармін застосовується для забарвлення величезного списку продуктів, це:

  • деякі види сирів;
  • сухі сніданки з зернових;
  • гіркі содові напої;
  • алкогольні і ароматизовані безалкогольні напої;
  • джеми;
  • желе;
  • мармелад та інші подібні продукти переробки фруктів;
  • глазуровані овочі і фрукти;
  • консервовані фрукти;
  • кондитерські вироби з цукру і декоративні покриття;
  • здобні хлібобулочні, борошняні та макаронні вироби;
  • морозиво, фруктовий лід;
  • десерти, включаючи молочні ароматизовані;
  • м'ясні і рибні аналоги на основі рослинних білків;
  • мясні продукти;
  • рибні продукти;
  • різні закуски і супи;
  • соуси, приправи і гірчиці.

Також добавка використовується як фарба для крашанок, в складі дієтичних продуктів і біологічно активних добавок до їжі.

В нехарчової промисловості кармін використовується в якості барвника при виробництві наступних товарів:

  • Косметичні засоби (губна помада, блиск для губ, олівці для очей і губ, тіні для повік, рум'яна, підводка для очей, туші для вій);
  • Крему для обличчя і тіла;
  • мило;
  • Зубні пасти та рідини для гігієни порожнини рота;
  • та інші продукти, які мають характерні червонуваті або рожеві відтінки.

Сподіваюся, що інформація в даній статті допоможе більш усвідомлено підходити до вибору придатних до вживання товарів людям, які прагнуть до саморозвитку за допомогою ненасильства, очищення тіла і увазі до своєї кармі.

джерела:
http://ru.wikipedia.org/wiki/%CA%E0%F0%EC%E8%ED
http://dobavkam.net/additives/e120
http://am-am.su/107-pischevoy-krasitel-e120-karmin.html
http://vesvnorme.net/zdorovoe-pitanie/karmin.html

Новости