- Як вибрати
- як зберігати
- У кулінарії
- калорійність
- Харчова цінність в 100 грамах:
- Корисні і лікувальні властивості
- Використання в косметології
- Властивості масла кокоса при косметичному застосуванні:
- Небезпечні властивості кокосового масла
Корисне масло кокоса отримують з копри (висушена м'якоть горіха) кокосової пальми. Затверділу м'якоть кокоса при виробництві масла спочатку відокремлюють від його шкаралупи, потім очищену копру висушують, подрібнюють, а вже після цього отримують з неї масло пресуванням.
Найчастіше для кокосового масла використовують метод гарячого пресування. Хоча також використовується для його отримання і холодний віджим, що дозволяє отримати володіє найвищою біологічною і харчовою цінністю кокосове масло.
Цей продукт має характерний солодкуватим, ніжним ароматом і приємним горіховим присмаком. Сьогодні випускають рафінована і нерафінована масла. Також масло буває харчовим і косметичним.
На сьогоднішній день головними світовими виробниками олії кокоса є Індія, Таїланд, Шрі-Ланка, Малайзія, Філіппіни, Індонезія.
Як вибрати
Найкраще вибирати нерафіновану олію холодного віджиму, яке вважається найкориснішим і якісним.
як зберігати
Харчове кокосове масло радять зберігати при температурі не більше +20 градусів або в холодильнику.
Косметичний же продукт можна сміливо зберігати у ванній, де воно буде менше загустевать. Ну а якщо хочеться використовувати саме загусло масло, то зберігати його також можна в холодильнику або прохолодному місці. Таке масло ви зможете використовувати як крем.
У кулінарії
Через вміст жирних насичених кислот масло кокоса практично не піддається окисленню, у зв'язку з чим має досить тривалий термін зберігання. Воно практично не вступає з повітрям в реакцію, тому, навіть не в холодильнику, залишається придатним протягом всього терміну придатності.
Кокосове масло також не втратить корисних властивостей і смакових якостей при нагріванні до високих температур, не схильна до прогорканию, тому, на відміну від інших масел, може використовуватися для смаження і приготування у фритюрі, причому воно не стає канцерогенним.
Кокосовим маслом можна замінити вершкове в приготуванні страв. Для більш економного споживання можна приготувати страву на топленому або рослинному маслі, а кокосове потроху додавати в кінці приготування. Це масло здатне перетворити звичайну і просту їжу в вишукану страву.
Цей продукт використовується для приготування найрізноманітніших гарячих страв: супів, макаронних виробів, круп'яних гарнірів, овочевих страв, соусів і гарячих закусок. Можна його додавати і в кондитерські вироби і випічку. З кокосовим маслом набувають приємний присмак печива, торти, кекси, сирники, млинці, сирні запіканки і оладки. Випічка з цим маслом набагато довше зберігає пишність і свіжість.
На кокосовій олії ви можете гасити овочі і готувати будь-які овочеві рагу. Звичайний плов або рис, приготований з цим маслом, перетвориться і буде незвичайним, витонченим блюдом.
Кокосове масло чудово додавати в молочні каші, приготовані на сніданок, наприклад, в пшоняну, вівсяну, рисову, гречану, пшеничну і кукурудзяну. Також його можна додавати в молочні супи, молочні коктейлі і гарячий шоколад. Масло кокоса можна намазувати на тости і хліб. З кокосовим маслом можна приготувати дуже смачні цукерки та солодкі кульки з сухофруктів і горіхів.
Влітку можна готувати фруктові та овочеві салати з олією кокоса. Тільки овочі не повинні бути холодними, а мати кімнатну температуру, інакше масло може кристалізуватися.
калорійність
Калорійність кокосового масла досягає 892 кКал. Воно повністю засвоюється, що не відкладаючись в жирові відкладення, а значить, особливо корисно для тих, хто займається спортом і веде активний спосіб життя.
Харчова цінність в 100 грамах:
Корисні властивості кокосового масла
Склад і наявність корисних речовин
До складу масла кокоса входять насичені жирні кислоти (майже 83%), серед яких лауриновая, капронова, каприлова, оленів, капріновая, пальмітинова, міристинова, стеаринова.
Ці насичені жири не шкодять здоров'ю, так як відрізняються від насичених тваринних жирів .
Також в кокосовій олії є фітостероли, вітаміни (К, холін, Е) і мінерали: кальцій, цинк і залізо.
Корисні і лікувальні властивості
Лауринова кислота - потужний компонент в молоці матері, потрібний для посилення імунітету малюка. Дуже корисно вживати по 1-2 чайні ложки масла кокоса з ранку натщесерце і перед сном. Це допоможе зміцнити імунітет, зробить благотворний вплив на травлення і зможе поліпшити загальне самопочуття дорослих і малят.
Лауринова кислота має яскраво виражені антисептичні, антимікробні та бактерицидні властивості. Олеїнова кислота допоможе активізувати ліпідний обмін і підтримувати в шкірі водний баланс. Каприлова кислота потрібна для відновлення і підтримки балансу бактерій в кишечнику.
Кокосове масло поліпшить серцево-судинну систему, перешкоджає розвитку тромбозів , Ішемічної хвороби та артеріальної гіпертонії, атеросклерозу . Вітамін Е, що входить до складу масла кокоса, допоможе знизити підвищену в'язкість крові і зміцнити стінки артерій.
Також це масло здатне знизити ризик розвитку хвороб органів травлення: виразки і гастриту . Масло кокоса, крім усього іншого, активізує загоєння слизових шлунково-кишкового тракту і тому особливо корисний пацієнтам з виразковим колітом і хворобою Крона.
Кокосове масло має виражену протизапальну, бактерицидну, а також протигрибкову дію, завдяки чому зміцнює імунітет. Масло можна використовувати в комплексі лікування мікозів, кандидозів, герпесу , Вірусних інфекцій, інфекційно-запальних захворювань органів дихання, грипу, недуг статевої та сечовивідної систем.
Масло горіха здатне активізувати і прискорити обмінні процеси, перешкоджаючи розвитку ожиріння , Відновити нормальний вміст глюкози при діабеті. Крім того, цей продукт перешкоджає розвитку жовчнокам'яної і сечокам'яної хвороб, жирової дистрофії печінки. Благотворно масло впливає і на стан щитовидної залози.
Кокосове масло також має антиоксидантну дію, попереджаючи передчасне старіння, здатне знизити ризик розвитку онкозахворювань та хвороби Альцгеймера . При цьому воно також надає заспокійливу, антистресову і розслаблюючу дію.
Перешкоджає кокосове масло розвитку карієсу та остеопорозу, знижує ризик появи захворювань суглобів. Цей продукт здатний підвищувати ефективність засвоєння магнію і кальцію, необхідних для формування зубної емалі і кісткової тканини.
Корисно вживати кокосове масло жінкам під час грудного вигодовування . Це масло відрізняється досить високим вмістом лауринової кислоти, яка є компонентом грудного молока.
При зовнішньому використанні масло кокосового горіха прискорює загоєння різноманітних пошкоджень шкіри і лікує багато дерматологічні захворювання: дерматити, псоріаз, екзема .
Використання в косметології
Кокосове масло чудово підходить для щоденного догляду лущиться, сухий, роздратованою, грубої, запаленої, що в'яне або зрілою шкірою тіла та обличчя. Масло можна застосовувати для постійного догляду за чутливою шкірою обличчя навколо очей, а також за шкірою області декольте і бюста. Застосовувати масло кокоса для догляду за жирною або проблемною шкірою не рекомендують, так як воно може провокувати виникнення комедонов на шкірі.
Температура плавлення масла кокоса близько +25 градусів. Якщо продукт загус, то це тільки підтверджує його натуральність. Щоб масло кокосового горіха розтануло, треба помістити ємність з цим продуктом в склянку з гарячою водою або розігріти його масло на водяній бані.
Масло є також універсальним засобом і підходить для шкіри голови, декольте, шиї, обличчя, стоп та рук.
Кокосове масло рекомендують використовувати в косметології як базове масло для збагачення масок, кремів, шампунів, лосьйонів, бальзамів і тоніків, призначених для пом'якшення, живлення або зволоження шкіри.
Можна використовувати масло кокоса і в якості живильного і відновлюючого кошти для пошкоджених, тонких, посічених, ламких або фарбованого волосся.
Крім того, підходить цей рослинний продукт можна застосовувати для масажу, зняття макіяжу і очищення шкіри.
Радять застосовувати масло кокоса як ополіскувача для ротової порожнини, крему після душу або бальзаму для губ.
Чи захистить кокосове масло і від шкідливого впливу на шкіру морозу і вітру, тому його можна наносити на обличчя перед виходом на вулицю взимку.
Можна застосовувати масло кокосового горіха і для догляду за нігтьової кутикулою і шкірою рук, в якості заспокійливого і пом'якшує шкіру засоби після педикюру, манікюру, гоління, епіляції.
Використовується кокосове масло і як сонцезахисний засіб «до» і «після» засмаги, а також для дбайливого догляду за чутливою шкірою дітей, так як цей продукт гіпоалергенний і має пом'якшувальну і протизапальною дією.
Властивості масла кокоса при косметичному застосуванні:
- Тонізує шкіру, надаючи їй пружність і еластичність, сприяє розгладженню зморшок.
- Швидко вбирається, при цьому не залишає блиску і відчуття липкості, живлячи і пом'якшуючи шкіру.
- запобігає появі акне і прищів.
- Сприяє збереженню вологи в шкірі і відновленню її захисних функцій, оберігає від лущення і висихання, сприяє відновленню кислотно-лужного балансу.
- Прискорює процес регенерації шкіри.
- Перешкоджає виникненню вікових пігментних плям і старіння шкіри.
- Відновлює липидно-білкової баланс шкіри, порушений через частого використання неякісних мила, гелів і шампунів.
- Заспокоює запалену або роздратовану шкіру.
- Захищає від надмірного впливу ультрафіолету.
- Здатне розм'якшити шкіру на ногах.
Кокосове масло також вважається прекрасним відновлює засобом для догляду за стоншена, пошкодженими, тьмяними, ламкими, січеться або піддаються досить частого фарбування волоссям. При постійному вживанні масла кокосового горіха волосся стає блискучим, сильними, м'якими, слухняними і шовковистим.
Масло створює хорошу захисну плівку, що перешкоджає вимиванню зі структури волоса білка, добре зволожує і живить шкіру, активізує ріст волосся і перешкоджаючи їх випадіння. Цей рослинний продукт також сприяє відновленню структури і захищає від виникнення посічених кінчиків, знімаючи роздратування шкіри і допомагаючи в боротьбі з лупою завдяки протизапальній і протигрибковим властивостями.
Кокосове масло захистить волосся від поганого впливу частого фарбування і миття, від механічного пошкодження при розчісуванні, від пересушування і частих завивок. Також масло захищає волосся від впливу сонячних променів, морського вітру і солоної води, тому його радять наносити на волосся до прийняття морських або сонячних ванн.
Масло кокоса рівно і легко розподіляється по всій довжині волосся, швидко всмоктуючись шкірою і не залишаючи на волоссі жирного блиску.
Застосовується цей продукт і як маски до миття. Так, масло наносять від коренів до кінчиків масажними рухами. Під час миття воно змивається шампунем. Крім того, можна наносити трохи масла на вже чисте волосся: змащувати кінчики і коріння.
У складі різних масок для волосся рекомендують використовувати рафіновану олію кокоса, а нерафінована краще застосовувати для догляду за січеться кінчиками волосся.
Варто уникати нанесення на шкіру голови нерафінованої кокосового масла через комедогенних. Правда, все індивідуально і не можна сказати з упевненістю, що засіб, назване комедогенним, буде однаково шкідливим для різних людей. Тому треба перевіряти на собі дію продукту.
Небезпечні властивості кокосового масла
Не можна використовувати кокосове масло при індивідуальній непереносимості. Також варто пам'ятати, що високий вміст жирів здатне викликати роздратування шлунково-кишкового тракту і загострення хронічних холециститу і панкреатиту .
Читайте також нашу статтю властивості кокоса . Все про його корисні і небезпечні властивості, хімічний склад, харчової цінності, наявності вітамінів і мінералів, застосуванні в кулінарії і косметології.
З цього відео ви дізнаєтеся цілих 14 способів застосування кокосового масла!